مالیاتی که شما می پردازید براساس اینتا کد محاسبه می شود. از سال ۱۴۰۳، امکان مشاهده و جستجوی اینتا کد از طریق لینک زیر در سایت اداره مالیات وجود دارد
https://tax.gov.ir/action/do/SearchIntaCode
فهرست موضوعات
- اینتا کد
- جدول اینتا کد 1402
- چند مثال از اینتا کد مشاغل
- نکات انتخاب کد آیسیک و اینتا کد در سایت مالیات
- نحوه محاسبه مالیات اشخاص حقیقی (مشاغل)
- ثبت نام اینتا کد
- دریافت اینتا کد در سامانه اظهارنامه مالیاتی
- اصلاح و تغییر اینتاکد مالیاتی پس از ثبت نهایی
- عدم وجود کد شغلی در لیست فعالیت های موجود اینتا کد
- کد آیسیک (ISIC)
اینتا کد
اینتا کد روشی برای طبقه بندی فعالیت های اقتصادی می باشد. در این روش اداره مالیات فعالیت ها را به سه دسته: تولید، خدمات و بازرگانی تقسیم بندی می کند. سپس این دسته ها به زیردسته هایی مانند: تولید انواع حبوبات کشاورزی، خدمات هتل، بازرگانی انواع برنج وارداتی و ...می باشد.
جدول اینتا کد 1402
جدول اینتا کد ۱۴۰۲ هم مانند سال های قبل توسط سازمان امور مالیاتی کشور تدوین شده و در اختیار ادارات و نمایندگان این سازمان قرار می گیرد تا بر اساس آن مالیات مودیان را محاسبه نمایند ممیز مالیاتی براساس جدول اینتا کد، ضریب مالیاتی (ضرایب تشخیص درآمد مشمول مالیات عملکرد) را مشخص می کند. مثلا اگر تولید کننده کود حیوانی باشید، ضریب مالیاتی شما براساس جدول اینتا کد 10% از فروش می باشد. یا اگر خرده فروش کود حیوانی باشید، ضریب مالیاتی شما براساس جدول اینتا کد 12% از فروش می باشد.
از سال ۱۴۰۳، امکان مشاهده و جستجوی اینتا کد از طریق لینک زیر در سایت اداره مالیات وجود دارد
https://tax.gov.ir/action/do/SearchIntaCode
سازمان امور مالیاتی در جداولی نسبت سود هر فعالیت را به تفکیک و با جزییات کامل مشخص می کند. جدول اینتا کد برای هر سال توسط اداره دارایی اعلام می شود. جدیدترین جدول اینتا کد تا سال 1401 می باشد. مشاهده pdf اینتا کد مالیاتی برای فعالیت های تولیدی، بازرگانی و خدماتی از طریق لینک های زیر قابل دریافت است:
نسبت سود فعالیت بخش ,تولید
نسبت سود فعالیت بخش خدمات
نسبت سود فعالیت بخش بازرگانی
توضیح اینکه ابلاغ ضرایب تشخیص به صورت فوق فقط برای لغایت سال ۱۳۹۷ بوده و پس از آن در راستای طرح جامع مالیاتی با عنوان اینتاکد فعالیت کسبی، جهت رسیدگی مالیاتی در اجرای ماده ۴۱ آیین نامه اجرایی ماده ۲۱۹ قانون مالیات های مستقیم، در سامانه مالیاتی قابل دسترس عموم می باشد.
چند مثال از جدول اینتا کد مشاغل
در زیر اینتا کد برخی مشاغل از جدول اینتا کد (ضرایب مالیاتی تا سال 1401) آورده شده است.
- اینتا کد خواروبار فروشی: 12-15% (برحسب نوع محصول)
- اینتا کد قصابی: 8%
- اینتا کد میوه فروش خارج از میادین تره بار: 19%
- اینتا کد فروش کالا بدون واسطه گری در اینستاگرام: 4%
- اینتا کد کسب و کارهای اینترنتی که فروش خدمات اینترنتی غیرحضوری دارند: 35%
- اینتا کد کسب و کارهای اینترنتی که فروش خدمات غیر اینترنتی حضوری دارند: 45%
- اینتا کد بازاریابی کالا و خدمات: 45% از کارمزد
- اینتا کد فروش پوشاک: 13-18% (برحسب نوع پارچه)
- اینتا کد فروش کفش: 15%
- اینتا کد فروش لوازم خانگی: 5-8% (برحسب نوع محصول)
- اینتا کد آرایشگاه مردانه: 15 تا 40 % (برحسب درجه امتیاز)
- اینتا کد آرایشگاه زنانه: 20 تا 42 % (برحسب درجه امتیاز)
- اینتا کد وکلا و کارشناس رسمی: 55 %
- اینتا کد دفاتر پلیس +10: 15%
- اینتا کد نمایندگی بیمه : 26% از کارمزد
- اینتا کد کافی شاپ: 33 %
- اینتا کد ساندویچی، فلافی و اغذیه فروشی: 9 تا 20%
- اینتا کد مهد کودک: 15% (پس از کسر حقوق پرداختی)
- اینتا کد کافی نت و گیم نت: 18%
- برای مشاهده سایر اینتا کدها و کد اینتا کد به جدول اینتا کد 1402 مراجعه کنید.
نکات انتخاب کد آیسیک و اینتا کد در سایت مالیات
مهم ترین نکته، رجوع به جدول ضرایب مالیاتی اینتا کد که در بالا آمده می باشد. و پیدا کردن کمترین ضریبی که با توجه به فعالیتی که انجام می دهید در جدول می باشد.
ممیز مالیاتی، ضریب تشخیص درآمد را براساس جدول اینتا کد تشخیص می دهد. اما نکته مهم این است که فعالیت در قسمت آیسیک هم مرتبط درج شود و تناقضی در آن نباشد که ممیز، فعالیتی که ضریب بالاتری دارد و در قسمت آیسیک انتخاب شده است را در نظر بگیرد
سعی کنید فعالیتی را که با توجه به نوع کار شما می باشد انتخاب کنید که امکان اثبات آن وجود داشته باشد. در غیراینصورت امکان تشخیص ممیز براساس برداشت های وی وجود دارد.
- توجه داشته باشید که حتی اگر ممیز دفاتر و مستندات هزینه ای شما را قبول نکرد، و همینطوری ضریبی برای آن تشخیص داد، در مرحله اول امکان توافق با سرممیز و در مرحله دوم امکان مراجعه به هیئت حل اختلاف مالیاتی وجود دارد.
نحوه محاسبه مالیات اشخاص حقیقی (مشاغل)
محاسبه مالیات اشخاص حقیقی چهار مرحله دارد:
- پیدا کردن ضریب مالیاتی صنف مشاغل براساس جدول اینتا کد
- نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی ماده 131 قانون مالیات های مستقیم
- محاسبه معافیت سالانه ماده 101 قانون مالیات های مستقیم
- محاسبه مالیات عملکرد سالانه اشخاص حقیقی (مغازه)
در لینک زیر این 4 مرحله توضیح داده شده است :
نحوه محاسبه مالیات بر درآمد مشاغل
ثبت نام اینتا کد
برای ثبت نام و دریافت اینتا کد به سایت https://register.tax.gov.ir/Pages/Login مراجعه کنید. پس از ورود در قسمت ویرایش اطلاعات ثبت نام، تب فعالیت ها را انتخاب کنید.
دریافت اینتا کد در سامانه اظهارنامه مالیاتی
در صورتی که تاکنون اینتا کد خود را در سیستم مالیات ثبت نکرده باشید، بعد از ورود به سامانه اظهارنامه مالیاتی، صفحه ای باز می شود که با کلیک بر روی افزودن اینتا کد نسبت به ثبت اینتا کد فعالیت خود در سامانه مالیات اقدام کنید.
سپس پنجره زیر باز می شود. اینتا کد فعالیت اقتصادی خود را انتخاب کرده و سپس بر روی دکمه ذخیره کلیک کنید.
شما می توانید در قسمتی که با کادر قرمز مشخص شده است بخشی از فعالیت خود را تایپ و سپس بر روي ذره بین کلیک نمایید.
سپس در پایین همان صفحه لیست فعالیتهایی که کلمه مورد نظر را دارد نمایش داده می شود. شما می بایست با توجه به نوع فعالیت یکی را انتخاب نمایید. پس از انتخاب فعالیت مورد نظر اطلاعات آن در فیلدهاي مربوطه ( تا سطح چهارم ) بارگذاري و براي شما نمایش داده می شود. در ادامه می بایست با درج شرح فعالیت و درصد فعالیت بر روي کلید "ذخیره" کلیک نمایید.
در این روش شما با توجه به نوع فعالیت خود می بایست از گروه بندي هاي تولیدي، بازرگانی و خدماتی یکی را انتخاب و در ادامه همانطور که در تصاویر زیر مشاهده می نمایید به ترتیب شماره تصاویر نوع فعالیت خود را جستجو و انتخاب نمایید.
نکته: تمامی فعالیت های شغلی خود را با ذکر شرح فعالیت و میزان درصد هر کدام از آن فعالیت ها در سیستم ثبت نمایید. می بایست مجموع درصد فعالیت های شما برابر با 100 درصد شود.
همانطور که شرح داده شد تمامی مراحل را که به طور مثال ذکر شده است انتخاب و در نهایت بر روی کلید ذخیره کلیک نمایید.
اصلاح و تغییر اینتاکد مالیاتی پس از ثبت نهایی
با توجه به تصمیمات سازمان امور مالیاتی ، تغییر اینتاکد در سامانه ارسال اظهارنامه مالیاتی غیر فعال گردیده و فقط توسط حسابرسان ارشد مالیاتی قابل انجام میباشد.
عدم وجود کد شغلی در لیست فعالیت های موجود اینتا کد
در صورتی که فکر می کنید کد شغلی شما در لیست آیسیک و اینتا کد وجود ندارد، بهترین کار انتخاب یک گزینه شغلی مرتبط با در نظر گرفتن ضریب مالیاتی پایین می باشد. برای اینکار می توانید به جدول pdf اینتا کد که در بالا اعلام شده مراجعه کنید. در صورتی که بعد از مرور جدول اینتا کد هنوز کد اینتا شغل خود را پیدا نمی کنید از مشاوره مالیاتی متخصص بیدبرگ استفاده کنید.
کد آیسیک (ISIC)
کد آیسیک (ISIC) که مخفف International Standard Industrial Classification (سیستم بین المللی طبقه بندی استاندارد صنایع) می باشد، روشی برای طبق بندی فعالیت های اقتصادی می باشد. در این روش صنایع نه براساس تولید، خدمات بازرگانی، بلکه براساس نوع دقیق فعالیت دسته بندی می شوند. مانند: کشتار طیور، بسته بندی مواد غذایی، کشاورزی، تولید پوشاک، ماشین آلات و دستگاه های برقی، بیمه، تاسیسات برقی ساختمان و... تقسیم بندی می شوند.
لیست کامل آیسیک براساس مرکز آمار ایران در فایل Pdf زیر آمده است: (تفاوتی مشهودی بین ورژن 4 و 5 نمی باشد و کلیات و جزییات یکی می باشد)
https://www.amar.org.ir/Portals/0/faradade/ISIC-Rev4.pdf
مطالب مرتبط:
اظهارنامه مالیاتی 1403