در بیمه تامین اجتماعی و اداره کار توسط
گرچه با صدور بخشنامه‌هاي متعدد، وضع بازرسي و چگونگي برخورد بازرسان با كارفرمايان يا مديران و نمايندگان كارفرما تا حدود زيادي بهبود يافته است، اما نحوه انجام بازرسي و حسابرسي بيمه‌اي، كماكان از مواردي است كه مشكلاتي براي كارفرمايان ايجاد مي‌كند. آيا سازمان تأمين اجتماعي، طرح يا برنامه‌اي براي اصلاح روش‌هاي بازرسي بيمه‌اي و حسابرسي دفاتر قانوني كارگاه‌ها ندارد؟ ‌ ‌
1 پاسخ
توسط
ضوابط و روش‌هاي اجرايي بازرسي بيمه‌اي از كارگاه‌هاي مشمول قانون تأمين اجتماعي با تأكيد بر ضرورت اعتماد بيشتر به كارفرمايان و منظم شدن برنامه بازرسي از كارگاه‌ها مورد بازنگري قرار گرفته است. دستورالعمل بازرسي و نحوه محاسبات در سيستم مكانيزه جديد به طريقي اصلاح شده است كه حداقل سالي 3 بار از هر كارگاه بازرسي شود و هم مشخصات بيمه‌شدگان به صورت دقيق، ثبت و يادداشت شود. ضمن اينكه كارفرما براي فاصله زماني 3 تا 4 ماه، به طور قطع مدارك و اسناد مربوط به تغييرات بيمه شده خود را در اختيار داشته و مي‌تواند به بازرسي ارائه نمايد. ‌ ‌

اگر در كارگاهي سه شرط رابطه‌كارگري و كارفرمايي، اشتغال در كارگاه و دريافت حقوق و مزايا وجود داشته باشد، بازرس مي‌تواند مطابقت بازرسي با ليست را اعلام كند. ولي اگر ليست با بازرسي مطابقت نداشت از تاريخ عدم مطابقت، كارفرما بايد به شعبه تأمين اجتماعي مراجعه و درخصوص رفع مشكل اقدام كند وگرنه هر ليستي كه پس از عدم مطابقت به شعبه ارسال شود در واقع ليست غيرواقع محسوب مي‌شود. ‌ ‌همچنين در مورد حسابرسي از دفاتر قانوني كارگاه‌ها نيز به موجب اصلاحات اخير، اين امكان فراهم شده است كه حسابرسي دفاتر قانوني به مؤسسات حسابرسي يا حسابرسان مستقل عضو جامعه حسابداران رسمي ايران، واگذار شود. انتظار مي‌رود با گذشت زمان، تدابير جديد سازمان آثار مثبت خود را بيش از پيش نشان دهد. ‌ ‌

با اين حال، به‌رغم بحث‌هاي موجود درباره بازرسي‌ها و حسابرسي‌ها، محاسبات نشان مي‌دهد كه بيش از 80 درصد وصولي‌هاي سازمان به صورت خوداظهاري از طرف كارفرمايان پرداخت مي‌شود و اين بسيار حايز اهميت است. ‌ ‌