قبل در قانون کار و قرارداد کار توسط (24,280 امتیاز)
برای فسخ قرارداد کار زودتر از موعد، متن فسخ قرارداد کار به چه صورت باید تنظیم شود تا مشکلی برای کارفرما پیش نیاید ؟
1 پاسخ
قبل توسط (39,130 امتیاز)
ویرایش شده قبل توسط

بهترین پاسخ

در حالت کلی متن و شرایط فسخ قرارداد بستگی به توافق طرفین ،نحوه و نوع قرارداد کار دارد. بر اساس بند ز ماده 21 قانون کار،‌ فسخ قرارداد به ‌نحوی که در متن قرارداد (منطبق با قانون کار) پیش بینی شده است یکی از راه های فسخ قرارداد کار می باشد.

 کلیه قرارداد های مشمول قانون کار،  صرف نظر از نوع فعالیت و استمرار و یا عدم استمرار آن، به استثنای قراردا هایی که برای (مدت موقت و یا جهت انجام کار معین) منعقد می شوند، از سوی هر یک از طرفین با رعایت تشریفاتی بطور یکجانبه قابل فسخ  ( استعفا از ناحیه کارگر و اخراج از سوی کارفرما) می باشد . بدیهی است در حالت اخراج تشخیص موجه یا غیر موجه بودن قطع رابطه با مراجع حل اختلاف قانون کار خواهد بود.

بر اساس تبصره ماده 158 و نیز ماده 165 قانون کار استفاده کارفرما از حق یکجانبه فسخ قرارداد کار را، موکول به اخذ موافقت مراجع حل اختلاف فصل نهم قانون کرده است. بنبابراین برای فسخ قرارداد کار از طرف کارفرما، می بایست دلایل قابل قبولی در زمینه:

  • قصور کارگر در انجام وظایف محوله و یا عدم پایبندی وی به تعهداتی که به موحب قرارداد کار در مقابل کارفرما بعهده گرفته است،
  • عدم نیاز کارگاه به ادامه خدمت کارگر ناشی از تقلیل حجم فعالیت کارگاه و تغییر ساختار تولید و دلایلی از این قبیل، به مصلحت نبودن ادامه اشتغال بکار کارگر با توجه به عدم وجود تفاهم بین کارگر و کارفرما و لزوم حفظ نظم کارگاه

به مراجع حل اختلاف ارایه نموده و صحت و موجه بودن دلایل عنوان شده مورد تأیید قرار گیرد مراجع یادشده می توانند در زمینه فسخ قراداد کار و صدور رای تصمیم بگیرند.

هم چنین یکی از راه های خاتمه قرارداد کار بر اساس ماده ۲۱ قانون کار استعفا کارگر می باشد.  بر اساس ‌تبصره  ماده 21 قانون کار، کارگری که استعفا می‌کند موظف است یک ماه به کار خود ادامه داده و بدواً استعفای خود را کتباً به کارفرما اطلاع دهد و در صورتی که‌حداکثر ظرف مدت ۱۵ روز انصراف خود را کتباً به کارفرما اعلام نماید استعفای وی منتفی تلقی می‌شود و کارگر موظف است رونوشت استعفا و‌ انصراف از آن را به شورای اسلامی کارگاه و یا انجمن صنفی و یا نماینده کارگران تحویل دهد.

یک راهکار موثر برای کارفرما و کارگر اینست که از قرارداد کار آزمایشی استفاده کنند. در قرارداد کار آزمایشی هر یک از طرفین در صورت عدم رضایت به ادامه همکاری می تواند بدون شرط خاصی نسبت به فسخ قرارداد اقدام کند.

البته توجه داشته باشید که حداکثر مدت قرارداد کار آزمایشی برای کارگران ساده و نیمه ماهر یک ماه و برای کارگران ماهر و‌ دارای تخصص سطح بالا سه ماه است.