باز هستیم
مشاوره مالیاتی
021-91023784
واتساپ
+2 امتیاز
10,420 بازدید
در حسابداری و مالیات توسط
سلام

فرق ماليات با عوارض چيست؟
2 پاسخ
0 امتیاز
توسط (33,910 امتیاز)

در موضوع ارزش افزوده پرداختی شما به دو قسمت مالیات و عوارض تقسیم میشود. 

 نرخ مالیات بر ارزش افزوده در سال 1395 کماکان 9% می باشد که
شامل 6% مالیات و 3% عوارض است.


با احترام
برای دریافت مشاوره مالیاتی یا حسابداری اینجا کلیک کنید
0 امتیاز
توسط (17,070 امتیاز)

هر دو این اصطلاحات دارای یک ماهیت هستند.مثل دو قلوی همسان که از یک والدین هستند ولی در دو ناحیه جغرافیایی رشد می کنند.

قانون بلدیه مصوب ۱۲۸۱ اولین قانونگذاری در خصوص اخذ عوارض شهرداری بوده است.

قانون فوق در بند ۱۹ از ماده ۷۰ خود مقررمی دارد که تعیین مقدار عوارضی که باید از مردم بابت استفاده از راه های اطراف شهر، پل ها و معابر، سلاخ خانه ها و لوله های مجاری آب که به خرج شهر ساخته شده است بدهند این قانون در نهایت عملی نشد و سرانجام بموجب قانون بلدیه مصوب اردیبهشت ۱۳۰۹ ملغی شد.

مالیات و قسمتی ازدرآمد یا دارایی اشخاص است که به منظور پرداخت مخارج عمومی و اجرای سیاستهای مالی در راستای حفظ منافع اقتصادی  اجتماعی و سیاسی کشور بموجب قانون و به وسیله ی امریه های اداری و اجرای دولت وصول می شود.

بعد از ۲۵ سال که گهگاهی بابت عوارض ایجاد اختلاف بین شهرداری ومردم بوجودمی آمد، در نهایت در سال ۱۳۳۴ قانون شهرداری که اولین قانون درارتباط با کمیسیون خاصی که برای اختلاف ناشی از عوارض بین مردم واداره فوق در ماده ۷۷ پیش بینی شد.

براساس این ماده رفع اختلاف بین مؤدی و شهرداری به کمیسیون مرکب از نماینده شهرداری، نماینده دادگستری و نماینده شهر ارجاع شد و رأی کمیسیون قطعی بوده، در جاهایی که نماینده دادگستری نبود فرماندار یا بخشدار قائم مقام او بود.

دادگاههای اداری، کمیسیون ها و هیأت های اختلاف، مراجعی هستند که بموجب قوانین خاص در خارج از سازمانهای دولتی و عمومی تشکیل می شود و وظایف آنها رسیدگی به اختلاف و شکایاتی است که معمولاً در اجرای قوانین مانند قانون شهرداری، قانون کار، قانون مالیات بر درآمد بین دولت و مردم بوجود می آید رسیدگی می کند.

عوارض: در لغت به معنی حادثه و پیش آمد است در فارسی بمعنی باج و خراج و مالیات فوق العاده که علاوه بر مالیات مقرر از مردم گرفته می شود.

اگر مردم خواستار ارائه خدمت مثل احداث خیابان، تأمین آب آشامیدنی سالم، تأمین نیروی برق، آموزش کودکان ، مراکز بهداشتی چون احتیاج به هزینه دارد و این هزینه ها بوسیله نماینده انجمن شهر واجرای آن بر عهده شهردار است که بعنوان عوارض از مردم دریافت می کند. قانون اساسی شوراهای محلی را عامل پیشرفت سریع برنامه های اجتماعی، اقتصادی، عمرانی، بهداشتی  و آموزشی قلمداد کرده است و تعیین حدود و وظیف شوراها را به قانونگذار محول کرده است که وضع عوارض یکی از این وظایف شوراهاست. اگر در آمدهای پیش بینی شده کافی نباشد شورای شهر می تواند با تصویب وزارت کشور و تنفیذ ولی امر عوارض متناسب با امکانات  اقتصادی محل تعیین نماید.

تبصره ماده ۷۷ قانون شهرداری مقررمی دارد: عوارض یک ماه پس از ارسال هر مصوبه  به وزارت کشور قابل وصول است.

وزیر کشور می تواند در هر مقطعی که وصول هر نوع عوارض را منطبق بر ایین نامه مصوب نداند اقدام به لغو یا اصلاح آن کند.

براساس ماده ۳ قانون شهرداری: «شهرداری شخصیت حقوقی است و با توجه به اینکه اجزای دولت خود دارای شخصیت حقوقی نیستند بنظر می رسد شهرداری به معنای استقلال و انفکاک، شخصیتی حقوقی شهرداری از شخصیت حقوقی دولت میباشد.

پس شهرداری یک مؤسسه دولتی نبوده و در زمره هیچ یک از قوای سه گانه نمی باشد در نتیجه اقدام یک مؤسسه عمومی غیر دولتی به امور قضایی نظیر آنچه در برخی کمیسیون های شهرداری اتفاق می افتد جای تأمل دارد.

ماده ۵۵ قانون شهرداری وظایف شهرداری را در ۲۸ بند احصاء کرده است که در بند ۲۶ آن پیشنهاد برقراری  یا الغای عوارض شهر و همچنین تغییر نوع و میزان عوارض اعم از کالاهای وارداتی و صادراتی کشور و محصولات داخلی و …

مالیات نه تنها منابع کسب در آمد هستند بلکه برای مقاصد و اهداف غیر درآمدی ابزار مناسبی برای دولت محسوب می شوند. چون هیچ گونه توجیهی برای اخذ پول یا مال بدون عوض ازدیگری وجود ندارد تأکید می کنند که به موجب قانون است؟

عوارض هم مثل مالیات است و براساس توجیه قانون است پس تفاوت مالیات و عوارض چیست؟

بررسی متون قانونی و ادبیات جدید در خصوص مالیات و عوارض نشان میدهد  که  مرز روشنی بین این دو اصطلاح وجود ندارد در مواردی از برخی منابع درآمدی دولت که قانوناً از منابع مالیاتی دولت محسوب می شوند با عنوان عوارض یاد می شود، برای مثال، حقوق گمرکی که بر واردات و صادرات کالا تعلق می گیرد مالیات محسوب می شود در حالی که در اصطلاح و متون قانونی از آن به عنوان حقوق و عوارض گمرکی یاد می شود.

همچنین برخی معتقدند که سالهاست  که به‌دلیل ناموجهی تنها بخشی از انتقال قدرت خرید مردم به دولت تحت عنوان مالیات قرار می گیرد. عوارض شماره گذاری اتومبیل، صدور گذرنامه، دو درصد آموزش و پرورش و عوارض بسیار دیگری که شهرداریها و فرمانداری وضع اخذ می کنند. دسته ای از انتقالات از مردم به دولت است که در سر جمع مالیات حضور ندارند.

سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان نیز از واردات و تولیدات، مابه التفاوت قیمت تمام شده و قیمت مجاز را دریافت می کند که این نیز مالیات شناخته نمی شود! یعنی ماهیت مالیاتی دارد ولی مالیات حساب نمی شود. مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی به مواردی متعددی اشاره می کند که دریافت های دولت ماهیت مالیاتی دارد ولی مالیات به‌حساب نمی آید. وجوه هنگفتی که شهرداریها تحت عناوین گوناگون مثل تغییر کاربری و تراکم فروش ازمردم می گیرند چرا نباید در محاسبه به‌عنوان مالیات لحاظ شود؟

در خاتمه نتیجه می گیریم که اگر کلیه وجوه دریافتی دولت، شهرداریها و سایر نهادهای عمومی برای تأمین هزینه های کشور و اعمال سیاست مالی را مالیات بدانیم، در قانون اساسی ذکر ی از عوارض نشده است و تنها دراصل ۵۱ بر لزوم قانونی بودن مالیات ها تأکید کرده است.

درقانون تجمیع عوارض که درواقع همان قانون اصلاح موادی از قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی را عامی و وصول عوارض است نیز تعریفی ازعوارض نشده است.

دکتر حسن دهقانی دولت آبادی 


با احترام
برای دریافت مشاوره مالیاتی یا حسابداری اینجا کلیک کنید

مشاوره های مشابه

مشاوره رایگان
+2 امتیاز
1 پاسخ 2,422 بازدید
+2 امتیاز
1 پاسخ 912 بازدید
+1 امتیاز
1 پاسخ 7,890 بازدید
+2 امتیاز
1 پاسخ 2,145 بازدید
+1 امتیاز
1 پاسخ 421 بازدید
+2 امتیاز
1 پاسخ 9,954 بازدید
سوال شده اسفند 6, 2017 در حسابداری و مالیات توسط Zohreh1986 (2,180 امتیاز)
0 امتیاز
1 پاسخ 1,730 بازدید
+1 امتیاز
1 پاسخ 1,393 بازدید
سوال شده بهمن 24, 2017 در حسابداری و مالیات توسط روشنی (17,070 امتیاز)
+1 امتیاز
1 پاسخ 8,310 بازدید
0 امتیاز
1 پاسخ 1,489 بازدید
+3 امتیاز
1 پاسخ 1,543 بازدید
+2 امتیاز
1 پاسخ 2,745 بازدید
سوال شده فروردین 8, 2017 در حسابداری و مالیات توسط بدون نام
+1 امتیاز
1 پاسخ 1,341 بازدید
+1 امتیاز
1 پاسخ 316 بازدید
+1 امتیاز
1 پاسخ 1,578 بازدید
سوال شده فروردین 3, 2017 در حسابداری و مالیات توسط بدون نام
تماس با بیدبرگ
درباره بیدبرگ
قوانین بیدبرگ

.
.
...