قبل در حقوق ، عیدی ، سنوات و مزایای قانون کار توسط (24,280 امتیاز)
منظور از ۲۰ گروه شغلی در طرح طبقه بندی مشاغل چیست و گروه های شغلی بر چه مبنایی تعیین می شوند ؟
1 پاسخ
قبل توسط (39,130 امتیاز)
ویرایش شده قبل توسط

بهترین پاسخ

جدول طبقه بندی مشاغل در ایران دارای ۲۰ گروه شغلی است که هر گروه شغلی دارای یک سطح حقوقی و مزایای خاص است.

در طرح طبقه بندی مشاغل، تقسیم بندی مشاغل در سازمان از پایین تا بالاترین سطح شغلی بر اساس عواملی چون اهمیت، تخصص، وظایف، مهارت ها و سایر عوامل انجام می شود.

در طبقه بندی مشاغل، مشاغل مختلف بر اساس عواملی مانند:

  •     اهمیت شغل: میزان تاثیر شغل بر اهداف سازمان
  •     تخصص شغل: میزان دانش و مهارت های مورد نیاز برای انجام شغل
  •     وظایف شغل: مجموعه فعالیت های مورد نیاز برای انجام شغل
  •     مهارت های شغل: مجموعه دانش و توانایی های مورد نیاز برای انجام شغل
  •     شرایط کار: عوامل محیطی و فیزیکی که در انجام شغل موثر هستند

به گروه های ۲۰ گانه تقسیم می شوند. هر گروه شغلی دارای یک سطح حقوقی و مزایای خاص است.

روش مورد تایید و مصوب رسمی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، برای گروه بندی مشاغل،  روش امتیازی می‌باشد.

در روش امتیازی با تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع‌آوری شده، عوامل تشکیل دهنده مشاغل مشخص می‌گردند و با توجه به ارزش و اهمیت آن عوامل، امتیازاتی در نظر گرفته می‌شود که مجموع امتیازات جایگاه شغل در طرح طبقه بندی مشاغل را مشخص می‌نماید. در این روش حداکثر امتیازات ۱۱۳۷ می‌باشد اما به دلیل آنکه هیچ شغلی قادر به دریافت تمامی امتیازات نمی‌باشد، حداکثر امتیازات ۷۴۰ متعلق به مشاغل گروه ۲۰ و حداقل امتیاز ۸۰ متعلق به گروه ۱ است.

 ارزیابی مشاغل در روش امتیازی طرح طبقه بندی مشاغل مبتنی بر ۴ عامل اصلی و ۱۴ عامل فرعی می‌باشد که عوامل اصلی آن عبارتند از:

  •     دانش و مهارت ها با حداکثر امتیاز ۳۷۲
  •     اختیارات و مسئولیت ها با حداکثر امتیاز ۳۸۰
  •     کوشش ها با حداکثر امتیاز ۱۸۵
  •     شرایط کار و حوادث با حداکثر امتیاز ۲۰۰

پس از امتیازدهی کامل مشاغل، نوبت به احراز شغل افراد و انطباق آنان با طرح طبقه بندی مشاغل می‌باشد تا بنا بر جایگاه شغلی، حقوق مبنای افراد نیز مشخص گردد.

یکی از موارد مهم در طرح طبقه بندی مشاغل شناسنامه شغل می‌باشد. چراکه گروه و طبقه شغل، شرایط احراز شغل، شرح مهارت‌ها و توانایی‌‌های لازم  و شرح وظایف در آن مکتوب می‌گردد.