باز هستیم
مشاوره بیمه یا اداره کار
021-91023784
واتساپ
+1 امتیاز
2,843 بازدید
در بیمه اختیاری و بیمه مشاغل آزاد توسط
دوباره دسته بندی کردن توسط
با سلام.گفته میشه با داشتن بعضی از مدارک  بعضی از رشته های سازمان فنی و حرفه ای میتوان بیمه خویش فرما گرفت و جزو مشاغل سخت بحساب می آیند و بعد از 25 سال بازنشسته میشود فرد و حق بیمه آن نیز کمتر است. آیا این درست است؟ در صورت درست بودن به کجا میبایست مراجع کرد؟ با تشکر
1 پاسخ
0 امتیاز
توسط (28,870 امتیاز)

با سلام

ماده ١‌ـ

کار‌های سخت و زیان آور کار‌هایی است که در آن عوامل فیزیکی، ‌شیمیایی، ‌مکانیکی، ‌بیولوژیکی محیط کار غیراستاندارد بوده ودر اثر اشتغال بیمه شده تنشی به مراتب بالاتر از ظرفیت‌های طبیعی ( جسمی و روانی ) در وی ایجاد می شود که نتیجه آن بیماری شغلی و عوارض ناشی از آن باشد. ‌مشاغل سخت و زیان آور موضوع این ماده به دو گروه تقسیم می شوند:

الف ـ مشاغلی که صفت سخت و زیان آور با ماهیت شغلی وابستگی دارد اما می توان با بکارگیری تمهیدات بهداشتی، ‌ایمنی و تدابیر فنی مناسب توسط کارفرما سختی و زیان آوری آنها را حذف نمود.

ب- مشاغلی که ماهیتاً سخت و زیان آور بوده و با بکارگیری تمهیدات بهداشتی،‌ ایمنی و تدابیر فنی توسط کارفرما، ‌صفت سخت و زیان آوری آنها کاهش یافته ولی کماکان سخت و زیان آوری آنها حفظ می‌گردد.

ماده‌ ٤-

کارفرمایان مکلفند شاغلین در کار‌های سخت و زیان آور را حداقل سالی یکبار به منظور آگاهی از روند سلامتی و تشخیص بهنگام بیماری و پیشگیری از فرسایش جسمی و روحی آنان توسط مراکز بهداشتی و درمانی مورد معاینه قرار داده و نتیجه را در پرونده‌های مربوط ضبط و یک نسخه از آن را به سازمان تأمین‌اجتماعی ارایه نمایند.

  •  تبصره ١- تغییر شغل بیمه شده که در معرض فرسایش جسمی و روحی ناشی از اشتغال در کار‌های سخت و زیان آور باشد براساس مقررات پیش بینی شده در  قانون کار صورت می‌گیرد.

ماده ١٣-

 شرایط بازنشستگی در کار‌های سخت و زیان آور به شرح زیر می‌باشد:

١- بیمه شدگانی که حداقل ٢٠ سال سابقه کار متوالی یا بیست و پنج سال سابقه کار متناوب و پرداخت حق بیمه در کار‌های سخت و زیان آور را داشته باشند بدون شرط سنی می‌توانند در خواست بازنشستگی از سازمان تامین اجتماعی نمایند.

٢- ‌چنانچه کمیسیونهای پزشکی موضوع ماده (٩١) قانون تأمین اجتماعی قبل از رسیدن بیمه شده شاغل در کارهای سخت و زیان‌آور به سابقه مقرر در بند (١) فوق، فرسایش جسمی و روحی وی را ناشی از اشتغال به کارهای سخت و زیان‌آور تشخیص و تأیید نمایند.

٣- این قبیل بیمه شدگان به صرف ارائه درخواست بازنشستگی مجاز به ترک کار نبوده و می‌باید احراز شرایط و استحقاق آنها جهت بازنشستگی پیش از موعد در

کارهای سخت و زیان‌آور رسماً از سوی سازمان تأمین اجتماعی به آنها ابلاغ و سپس ترک کار نمایند.

٤- چنانچه بیمه شده شرایط استفاده از بازنشستگی پیش از موعد در کارهای سخت و زیان‌آور را طبق این آیین‌نامه احراز کند سازمان تأمین اجتماعی مکلف است نسبت به برقراری مستمری وی از تاریخ ترک کار اقدام نماید.

٥ـ افرادی که حداقل بیست (٢٠) سال متوالی یا بیست و پنج (٢٥) سال متناوب سابقه پرداخت حق‌بیمه در مشاغل سخت و زیان‌آور مربوط به قبل از تاریخ تصویب قانون را داشته باشند و یا در آینده شرایط مذکور را احراز نمایند می‌توانند درخواست بازنشستگی خود را با رعایت بند (١) این ماده به سازمان تأمین اجتماعی تسلیم نمایند.

ماده ١٤ـ

 کارفرما مکلف است پس از احراز شرایط بازنشستگی بیمه شده شاغل در کارگاه وی، طبق این آیین‌نامه معادل چهار درصد (٤%) میزان مستمری برقراری بیمه شده نسبت به سنوات اشتغال او در مشاغل سخت و زیان‌آور را که توسط سازمان تأمین اجتماعی محاسبه و مطالبه می‌گردد به طور یکجا به سازمان یاد شده پرداخت نماید.


با احترام
برای دریافت مشاوره بیمه اینجا کلیک کنید

مشاوره های مشابه

مشاوره رایگان
+1 امتیاز
1 پاسخ 1,924 بازدید
+1 امتیاز
1 پاسخ 1,178 بازدید
+1 امتیاز
1 پاسخ 1,639 بازدید
0 امتیاز
1 پاسخ 3,762 بازدید
+2 امتیاز
1 پاسخ 4,109 بازدید
سوال شده مرداد 19, 2016 در بیمه تامین اجتماعی و اداره کار توسط حبیبی
+1 امتیاز
1 پاسخ 7,356 بازدید
+1 امتیاز
2 پاسخ 4,414 بازدید
+1 امتیاز
1 پاسخ 6,203 بازدید
+1 امتیاز
1 پاسخ 2,823 بازدید
0 امتیاز
1 پاسخ 4,710 بازدید
+1 امتیاز
1 پاسخ 660 بازدید
+1 امتیاز
1 پاسخ 6,581 بازدید
+1 امتیاز
1 پاسخ 12,622 بازدید
0 امتیاز
1 پاسخ 2,596 بازدید
سوال شده شهریور 5, 2017 در سختی کار و مشاغل سخت توسط سروش نیا (100 امتیاز)
+1 امتیاز
1 پاسخ 1,896 بازدید
+2 امتیاز
1 پاسخ 4,405 بازدید

دسته بندی ها

تماس با بیدبرگ
درباره بیدبرگ
قوانین بیدبرگ

.
.
...